Frankrijk en Spanje team tot Europa’s EXASCALE ambities jumpstart

BSC Mont Blanc machine;. Anna Solana

Naarmate de belangstelling voor high-performance computing (HPC) begint op te warmen in de hele wereld, Frankrijk en Spanje hebben aangekondigd dat ze samen te werken om te werken aan de technologie.

De overeenkomst komt na een reeks van high-profile ontwikkelingen in het vakgebied. Vorige maand heeft de Amerikaanse president Obama ondertekende een executive order bedoeld om te helpen de VS leiden tot meer concurrentie HPC-systemen door het versnellen van de ontwikkeling en uitrol van EXASCALE, in staat om het uitvoeren van 10 tot de macht van 18 drijvende bewerkingen per seconde. Momenteel hebben de meeste geavanceerde systemen zijn in de petaflop (1015) bereik.

Onlangs, China behield zijn eerste plaats op de TOP500 lijst van ‘s werelds meest krachtige supercomputers. De Tianhe-2 machine (33,86 petaflops) nam de nummer een positie, veel sneller dan de dichtstbijzijnde Amerikaanse ‘systeem, Titan (17,59 petaflops).

Een kapel in het hart van Barcelona Univesity is de thuisbasis van één van Europa’s meest krachtige supercomputers – en een mobiele-chip gebaseerde opvolger is in ontwikkeling.

Met de overgang van petascale tot EXASCALE, Europa is zich ervan bewust dat een window of opportunity opent voor het continent tech industrie te zijn in de voorhoede van nieuwe HPC ontwikkelingen.

Echter, niet alle landen hebben de capaciteit om exascale technologieën te ontwikkelen en hun eigen infrastructuur te onderhouden. Daardoor stijgt samenwerking steeds noodzakelijker

Bijgevolg hebben de Barcelona Supercomputing Center (BSC) en de Franse alternatieve energiebronnen en de Atomic Energy Commission (CEA) een partnerschap dat ziet de twee organisaties samen aan HPC onderzoek en technologische innovatie aangekondigd.

HP, Intel versterken high performance computing alliantie; Dell streeft nieuwe PowerEdge-server in HPC, big data implementaties; Seagate verstevigt IBM, HP high performance computing partnerships

Klik hier voor de leiding in HPC

Beide organisaties hebben een overeenkomst om te helpen bevorderen “een wereldwijd concurrerende HPC waardeketen en flagship-industrie” ondertekend. Het plan is in lijn met de eigen HPC-strategie van de Europese Commissie, die zich richt op drie hoofdgebieden: technologie (hardware en software), infrastructuur (Tier-0 platforms), en hoe HPC moet worden gebruikt in de echte wereld.

“Het is niet een opwelling overeenkomst. We hebben samen de ontwikkeling van enkele projecten voor maanden en vond het nuttig om onszelf te organiseren zou zijn,” Francesc Subirada, associate director bij BSC, vertelde de website.

“BSC en CEA volledig achter de strategie van de Commissie om te streven ‘om van Europa de wereldleider in HPC te maken en ervoor te zorgen het heeft’ onafhankelijke toegang tot deze technologie,” zoals [de toenmalige EG digitale]-commissaris Neelie Kroes zet het in 2012, “Jean Gonnord, computersimulatie en IT-projecten directeur van CEA, toegevoegd.

iPhone; Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop, Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, hardware, Raspberry Pi vliegt tien miljoen omzet, viert met ‘premium’ bundel, iPhone, A10 Fusion: De siliconen aandrijven nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus Apple’s

“Dit gezamenlijk project is niet alleen een onderzoeksinspanning, het brengt belangrijke steun voor de Europese HPC-industrie in het vervullen van de uiteindelijke doelstelling van de Commissie: het krijgen van een billijk aandeel in de mondiale markt,” voegde hij eraan toe.

“We absolute noodzaak om een ​​betere positie van Europa ten opzichte van de VS en China,” BSC Subirada toegevoegd.

landen van de Europese Unie zijn goed voor ongeveer 30 procent van alle HPC verkopen wereldwijd, maar de verkopers hebben slechts vijf procent van de wereldwijde marktaandeel van tussen hen.

“Dit kan niet worden toegeschreven aan de kwaliteit of de productiviteit van onze industrie, maar om het protectionisme en massale subsidies verstrekt door drie grote leiders in het veld. De VS, China en Japan Het doel voor onze industrie is dan ook een lange -termijn doelstelling van 30 procent “, aldus CEA’s Gonnord.

Ondersteuning van de Europese HPC

BSC en CEA, welk ontwerp en systemen, waaronder het Partnerschap voor Advanced Computing in Europe (PRACE) tier-0 supercomputers, zal werken met verschillende partners om de sector HPC in overeenstemming is met het EG-visie te versterken werken, volgens Gonnord.

Hij voorziet ook het paar het nemen van diverse andere stappen om HPC in Europa te stimuleren, en het smeden van een nauwere relatie met HPC-leveranciers, het bevorderen van nieuwe startups, en het geven van steun aan die al up and running.

Beide organisaties overwegen met behulp van instrumenten van de Europese Commissie, zoals PPI’s (inkopen van Innovative Solutions) – een manier om de snelheid van de commercialisering van jonge producten door het creëren van vroege vraag – om nieuwe HPC-systemen in te zetten in de Europese wetenschappelijke gemeenschap. “Het is waarschijnlijk dat het instrument hier zal worden gebruikt. In de huidige context, met de daarbij behorende HPC PPP [publiek-private samenwerking], is het zinvol,” zei Gonnord.

Evenals akkoord gezamenlijke R & D-programma’s en het gebruik van hun respectieve capaciteiten om relevante technologie te ontwikkelen als onderdeel van de nieuwe overeenkomst, zullen de twee organisaties ook werken aan verschillende projecten die ze hebben het samen ontwikkelen in het kader van de EU Horizon 2020 programma.

Onder hen zijn de Mont-Blanc 3, gecoördineerd door het Franse bedrijf Bull, die onderzoekt nieuwe HPC-architecturen op basis van ARM 64 bit low-power processors, een hernieuwbare energie center of excellence, gecoördineerd door CEA, de ExaNoDe project dat low-power processors gebruikt en geavanceerde nanotechnologie, gecoördineerd door CEA Technologisch Onderzoek Division (DRT) en de SAGE project over toekomstige opslagtechnologieën, gecoördineerd door het Britse bedrijf Xyratex, nu onderdeel van Seagate.

Lees verder

Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Raspberry Pi raakt tien miljoen omzet, viert met ‘premium’ bundel

A10 Fusion: De siliconen aandrijven nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus Apple’s