Funkwerk Bintec RS120wu recensie

Met behulp van 3G als een back-up internetverbinding in een router is allemaal goed en wel, maar USB-dongles zijn een beetje onhandig oplossing, met frequente problemen met de compatibiliteit en het risico van hen wordt teruggetrokken. Modellen met ingebouwde 3G-modems zijn voor de hand liggende oplossing, maar deze zijn nog steeds vrij dun op de grond. Duitsland gevestigde Funkwerk, eigenaar van de merken Bintec en Elmeg, heeft onlangs de Bintec RS120wu als onderdeel van haar nieuwe RS assortiment, gericht op kleinere bedrijven en vestigingen – in het bijzonder diegenen die de flexibiliteit om eenvoudig te integreren met meer complexe enterprise netwerkconfiguraties.

In aanvulling op de dual-band, dual-stream 802.11n Wi-Fi (aangedreven door een QCOM Q802MKAN module met een Ralink RT2860T chipset), de RS120wu beschikt over een ingebouwde 3G-modem (een Sierra Wireless AirPrime MC8792V module). Er zijn drie achterin gemonteerde Wi-Fi-antennes (het maakt gebruik van een 2×3 MIMO-configuratie), plus een paar van de zijkant gemonteerde 3G-antennes, waardoor de donkerrode metalen behuizing een nogal sinistere blik. Deze overvloed aan antennes verhoogt ook zijn voetafdruk aanzienlijk – er is geen rack-mount optie, maar het kan aan de wand gemonteerd. De bouw kwaliteit is zeer goed, echter, en het ontbreken van een ventilator betekent dat het draait geruisloos ook.

Aan de achterzijde zijn vier geschakelde Gigabit Ethernet-poorten plus een vijfde Gigabit Ethernet-poort naast een standaard SFP uitbreidingsslot voor een Gigabit glasvezel-module. Er is ook een USB-poort die een extra 3G-dongle kan nemen, zij het met de huidige firmware kan dit niet tegelijkertijd werken met de interne modem, tenzij het wordt geconfigureerd via de Telnet-interface – een aanstaande herziening zal deze optie toe te voegen aan de grafische configuratie-interface. Een mini-USB-poort geeft toegang seriële console, met een 25-pins D-Sub adapter meegeleverd in de doos. Het vermogen komt uit een kleine externe schakelende DC adapter.

Groen / oranje statuslampjes zijn gegroepeerd aan de voorzijde, maar de labels zijn vrij moeilijk te lezen bij weinig licht. In de standaardinstelling is de vijfde Ethernet-poort geconfigureerd als een WAN poort met de andere vier poorten gegroepeerd als geschakelde interface en gebrugd de WAN, hoewel deze configuratie kan indien nodig worden vervangen. Elke Ethernet-poort is vrij configureerbaar als een LAN of WAN-interface (met volledig configureerbaar load-balancing), en LAN-interfaces kunnen worden ingedeeld in groepen brug.

Die worden gebruikt om meer consumentgerichte routers kan de RS120wu het niveau van de configuratie flexibiliteit vinden in eerste instantie verwarrend

De RS120wu ondersteunt uitgebreid (policy-based) routing en NAT (ERN) en NAT kunnen onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd op elke interface, net als UPnP. Een maximum routing doorvoersnelheid van 199Mbps is genoteerd voor de 1518-byte pakketten. De SPI-firewall, opnieuw volledig configureerbaar met behulp van groepen en het beleid, wordt aangevuld met een optionele ISS / Cobion content filtering service die £ 134 (ex. BTW) per jaar kost na de gebundelde proefperiode van 30 dagen afloopt.

Het draadloze LAN kan worden opgesplitst in acht onafhankelijke virtuele SSID’s, elk met verschillende beveiligingsinstellingen (hoewel allemaal hetzelfde radio-instellingen moet gebruiken). Ofwel 2,4 GHz (b / g / n) of 5 GHz (a / n) modi kunnen worden geselecteerd, maar niet tegelijkertijd.

Om een ​​standaard 3G-SIM-kaart te plaatsen, een enkele schroef maakt het verwijderen van de zaak, het onthullen van een SIM-slot op het moederbord. Als u ook wilt een 3G USB dongle gebruiken, Funkwerk levert een lijst met ondersteunde modellen. Wij hebben met succes geprobeerd een Huawei E160G, maar van een ZTE MF627 werd niet herkend. Een externe binnen- of buitenantenne kunt de meegeleverde antennes vervangen om de ontvangst te verbeteren indien nodig.

USB 3G-dongles zijn niet expliciet worden geconfigureerd in de GUI, maar we konden gelukkig wel een werkend te krijgen op hetzelfde moment als de ingebouwde modem door het herstarten met de dongle op zijn plaats en de configuratie van een nieuw WAN-interface. Automatische failover en failback tussen onze bekabeld WAN en 3G-verbindingen werkte goed, met slechts een paar verloren pings.

Vijf hardware-versnelde IPSec VPN-verbindingen (met certificaat ondersteuning) worden ondersteund, met een wizard om te helpen het configureren van deze en eventueel sla de configuratie voor gebruik met Funkwerk’s IPSec-client software (£ 81 ex. BTW per gebruiker). NAT op IPSec-verbindingen wordt ondersteund. Een SIP applicatie-level gateway en ondersteuning voor RTSP betekent dat er geen gehannes rond met NAT-configuratie voor VoIP-apparaten, en QoS maakt VoIP-bandbreedte gereserveerd te worden.

Die worden gebruikt om meer consumentgerichte routers kan deze mate van flexibiliteit in de configuratie in eerste instantie verwarrend vinden, hoewel de context-gevoelige hulp is erg goed en de volledige inhoud van de handleiding kan worden gebladerd van het complex, maar intuïtieve web-configurator (Funkwerk noemt dit de FCI, of Funkwerk Configuration Interface). Assistenten worden verstrekt aan de basis te behandelen, hoewel zelfs deze enige basiskennis van de gebruikte terminologie vereist. De web-interface kan ook worden gebruikt in SNMP browsing-modus voor directe lees / schrijf-toegang tot de MIB tabellen.

DIME Manager maakt elementaire onderhoud van meerdere apparaten Funkerk

Funkwerk ook schepen zijn vrije management software, DIME Manager, met de RS120wu. Dit maakt het mogelijk elementaire onderhoud (zoals firmware-updates en opslaan van configuratiebestanden) van meerdere Funkwerk apparaten, met snelkoppelingen naar de HTTP- en HTTPS-configuratie interfaces en een Telnet-tool voor command-line configuratie.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop