GNOME: Kan dit Linux desktop gered worden?

Once upon a time, GNOME, samen met KDE, regeerde de Linux desktop. Dan, in 2010, GNOME’s ontwerpers besloten om de wensen van hun gebruikers te negeren en introduceerde een radicaal nieuwe desktop-interface: GNOME 3.

Veel gebruikers haatte het. nog geen twee jaar later, waren zelfs GNOME’s programmeurs af of hun grensvlak werd, staren in de afgrond;? Nu hebben GNOME ontwikkelaars wakker geworden en bieden een manier voor GNOME gebruikers in staat om terug naar een GNOME 2.x achtige interface te gaan.

Maar is het te weinig, te laat is? Zal GNOME eigenlijk het aanbieden van een echte, return-to-the-verleden desktop interface?

Eerder bleek dat GNOME zou zijn ontevreden 2.x-interface fans laten volledig in de steek. De GNOME ontwikkelaars had aangekondigd dat het was te laten vallen zijn “fallback mode” van de aanstaande GNOME 3.8 release. Deze modus is bedoeld voor de gebruiker zonder de grafische hardware of CPU kracht om GNOME 3.x Shell 3D desktop te ondersteunen. Hoewel verre van perfect, veel gebruikers gebruikt fallback mode door keuze, omdat het leek veel op de oude, vertrouwde GNOME 2.x interface. Dit besluit niet meer dan goed gaan.

Nog voordat alike deze programmeurs en gebruikers waren snel afgestapt van GNOME 3.x. Canonical, Ubuntu ‘s moedermaatschappij het voortouw met zijn Unity shell, een GNOME 3.x vork. Anderen, zoals de munt met kaneel en Boog met MATE hebben hun eigen neemt de klassieke GNOME 2.x interface. Andere gebruikers, zoals Linus Torvalds, Linux-schepper, wendde zich tot XFCE en andere oudere interfaces.

Het gevolg is dat al deze desktops fans op kosten van GNOME’s hebben opgedaan en GNOME heeft uiteindelijk besloten om iets aan te doen. GNOME ontwikkelaar Matthias Clasen schreef: “We hopen dat veel gebruikers de nieuwe (GNOME 3.x) manieren om comfortabel en verfrissend na een korte leerfase, we moeten niet de mensen die op de oude manier de voorkeur fout te vinden. Immers, deze functies waren een selling point van GNOME 2 voor tien jaar! ”

Aangezien GNOME heeft “een pretty awesome extensie mechanisme in gnome-shell … We hebben besloten dat we een lijst met ondersteunde gnome-shell extensies samen te stellen. Dit zal een kleine lijst, gericht op het net het terugbrengen van een aantal centrale ‘zijn klassieke ‘UX-elementen: klassieke tab alt, taakbalk, min / max knoppen, hoofdmenu “.

Precies hoe GNOME laat gebruikers deze eenvoudig toegang? Dat is een vraag die onbeantwoord blijft. Clasen schreef: “We hebben nog geen definitieve beslissing gemaakt over hoe om gebruikers te laten zetten op deze ‘classic mode’ -. Het kan een switch in gnome-tweak-gereedschap of iets anders”

Daarnaast zal GNOME niet het maken van de GNOME shell “zelf meer tweakable,” toe te voegen: “Wij geloven nog steeds dat er een enkele, goed gedefinieerde UX [user experience] voor GNOME 3 zou moeten zijn, en uitbreidingen bieden een geweldige mechanisme om tweaks zonder het opgeven van deze visie. Dat gezegd zijnde, zijn er voorbeelden als de a11y menu [2] of zoek [3], waarbij de schelp meer configureerbare in de toekomst zal worden.

Dat is niet precies het soort nieuws dat ik denk dat zal GNOME fans massaal terug te brengen. Ik, voor een, wil graag een steviger verklaring over hoe ze zullen worden waarmee gebruikers hun desktop te controleren. Immers, de echte reden waarom zo veel programmeurs en gebruikers vertrokken GNOME was haar “mijn weg of de snelweg” benadering van de gebruikersinterface. Als GNOME eindigt niet waardoor het eenvoudig voor de gebruikers om over te schakelen naar een GNOME 2.x stijl desktop, zijn ze niet van plan om terug te komen.

Trouwens, veel, zo niet de meeste gebruikers zijn al overgestapt op de GNOME 2.x stijl kaneel of MATE interfaces. Nog steeds, ten minste één gebruiker, die echt een hekel GNOME 3’s UX. is terug in de GNOME fold: Torvalds, Let wel, Torvalds is niet gek om GNOME, maar hij onlangs zei: “Het is steeds minder pijnlijk. Ze hebben extensies die nog te moeilijk te vinden. U kunt uw bureaublad kijken bijna net zo goed als het deed twee jaar geleden te maken.

En, als er niets anders als Bruce Byfield zet het in Linux Magazine, GNOME heeft bewezen dat het kan luisteren. Het is een lange, lange tijd geleden dat ze dat gedaan hebt.

Persoonlijk? Ik ga niet terug. Kaneel is nu mijn user interface van de keuze. Toch is het leuk om te zien GNOME betalen enige aandacht aan haar user-base. En, wie weet, GNOME misschien nog een comeback maken.

 verhalen

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Is GNOME “Het staren in de afgrond; Fedora 17 en GNOME 3.4:? Terug naar een bruikbare Linux-desktop (Review); Linus Torvalds vindt GNOME 3.4 om een” totale user experience design mislukking; New Desktop Interface Flops; Linux Mint Cinnamon: A GNOME 3.x shell vork

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen