Het maken van software weer leuk

De schaalvoordelen mogelijk ASP om goedkope Linux-servers die miljoenen klanten kan ondersteunen bij een fractie van de kosten van old-school client-server toepassingen. Waarom worstelen met een aantal monsterlijke SAP of Siebel implementatie wanneer u zich kunt aanmelden voor een gehoste service, krijgen uw gebruikers tot pop openen hun browsers, en dan recht naar beneden om het op een fractie van de kosten, in een fractie van de tijd?

Big Data Analytics; Oracle verwerft logfire voor cloud-based warehouse management, Enterprise Software; Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store, Enterprise Software, Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit; Cloud; Werkdag grijpt mid? -markt momentum, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie

Een bos van start-ups kreeg contant geld op dit uitgangspunt tijdens de dot-com boom – en prompt ging failliet toen de zeepbel barstte. Onderzoeksbureau WebMergers gemeld dat zes ASP’s stilgelegd in 2000 en 14 in de eerste zes maanden van 2001.

Maar nu de ASP’s zijn terug, en sommige zijn zelfs riskeren de openbare markten. Zowel Salesforce.com en Right Now Technologies aanbod gehoste applicatie-oplossingen en hebben IPO plannen aangekondigd. Ik heb ook onlangs een ontmoeting met NetSuite, dat wordt gefinancierd door Oracle’s Larry Ellison, evenals kleinere VC-backed ASP genaamd Talisma ASP, en beide lijken hun staarten in de lucht. Hun vertrouwen is bijzonder grappig als ze allemaal zijn het aanbieden van diensten op het brede arena in verband met een andere verontruste acroniem: CRM (customer resource management).

CRM-software had een brutale ritje op de hype-o-coaster, culminerend in een paar vernietigend schrikken meldt twee jaar geleden: een van Gartner, beweren dat meer dan de helft van alle CRM-projecten niet aan de verwachtingen te voldoen, en een Merrill Lynch enquête zeggen dat bijna de helft van de CIO’s bij grote bedrijven waren ontevreden met hun CRM-software. Nog bedrijven nog klanten, en ze moeten hun relaties beheren met hen, en vele kiezen ASP aanpak als een alternatief voor traditionele gelicentieerde client-server-toepassingen.

De grote, oude school zakelijke toepassingen leveranciers hebben het ook bedacht. PeopleSoft was er al. SAP heeft ambitieuze plannen om te migreren naar een thin-client ASP-modus aangekondigd en Oracle is het aanbieden van een web applicatie server en noemde haar applicatie suite 11i – zoals in i voor Internet. RightNow Technologies, gevestigd in Bozeman, Montana, is waarschijnlijk de grootste ASP omzet na grote hond Salesforce.com. In haar S1 beweert 1.000 actieve klanten, en aan het eind van 2003 een omzet van ongeveer $ 35 miljoen – na een indrukwekkende run van 25 opeenvolgende kwartalen van opeenvolgende groei van de omzet. (Salesforce.com claimt 9.800 klanten en aan het eind van 2003 een omzet van ongeveer $ 51.000.000.)

RightNow biedt een geïntegreerde kennisbasis van alle interacties met klanten die aan de totale kosten van de steun te verlagen. Right Now is executive vice-president van wereldwijde field operations, Peter Dunning, is een elegant en geloofwaardig toonhoogte man. Als voormalig SAP en Oracle-toepassingen executive, hij is stroper wordt boswachter als het gaat om het vergelijken van de ASP aanpak van de meer gevestigde applicatie architecturen van leveranciers zoals bijvoorbeeld SAP en Oracle. Hij beweert Oracle is waarschijnlijk nooit echte tractie te krijgen in deze ruimte, omdat het bedrijf de beste en slimste zijn gericht op de technische taak van het verstrekken van een grote database en niet uit de zachtere vaardigheden die nodig zijn bij het omgaan met eindgebruikers. En het is niet moeilijk om te betogen dat SAP kan problemen krimpende zijn enorme apps tot aan de behoeften van kleinere en middelgrote bedrijven.

Hij is duidelijk blij om samen te werken voor een bedrijf met klanten die eigenlijk net als de producten, en ik nam dit als meer dan alleen de gebruikelijke leverancier hyperbool, want er is iets bevrijdend en plezier over webtoepassingen;. Ik zou echt niet onderschatten de fun factor in dit alles. Talisma, een ASP-basis in Bellevue, Washington, in de Verenigde Staten, en gefinancierd door VC’s Oak Investment Partners, is een minnow in vergelijking met de SAP’s van de wereld, maar is door dezelfde Damascene-Net conversie van client-server naar glanzende nieuwe thin-client ASP architectuur. De CEO, Dan Vetras, kwam uit een ander ASP-leverancier, Captura, die al het Net religie had gekregen, en is duidelijk opgelucht dat Talisma is nu webified en maakte de overgang naar een drie-tier architectuur.

Talisma levert een suite van applicaties voor het beheren van contacten met klanten, met speciale nadruk op het gebruik van instant messaging voor klantenondersteuning. Ik werd getroffen door zijn beschrijving van de manier waarop de PlayStation generatie is om deze technologie te nemen, het beantwoorden van e-mails van klanten tijdens het uitvoeren van drie gelijktijdige klant chatsessies (en ongetwijfeld tegelijkertijd hun m8s sms’en tijdens het maken sommige mp3’s online). Ik denk dat hij waarschijnlijk gelijk toen hij suggereert dat de generatie verlaten Amerikaanse colleges nu, gespeend op IM en nu omarmen tekstberichten, zal nog meer comfortabel met chatten met klanten op deze manier.

Na verloop van tijd heb ik tot aangesloten op een hele lading van de consument hosted-services: Plaxo, Orkut, Gmail. Loggen op een inleidende demo uit een Salesforce.com of RightNow is niet erg verschillend en niet veel langer duren. Niet elke organisatie wil uitbesteden hosting van hun bedrijfskritische applicaties, maar ik denk dat meer en meer organisaties gaan client applicaties te bouwen op deze manier, ongeacht of de server in of buiten de firewall. Lange termijn, de ASP benadering geeft eng zakelijke apps de vertrouwde eenvoud en instant bevrediging van zoeken met Google doet of het kopen van een boek op Amazon. Ik denk dat de industrie is eindelijk begint om erachter te komen manieren om volwassen-up enterprise applicaties met dezelfde gotta-go eenvoud en gebruiksgemak bieden. Waarom zou zakelijke software meer leuk om te gebruiken?

biografie; Michael Parsons is een schrijver voor het personeel van de websiteUK.

Oracle koopt logfire voor cloud-based warehouse management

Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store

Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit?

? Werkdag pakt mid-momentum in de markt, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie