Hortonworks kondigt nieuwe allianties en releases; Hadoop komt tot vork in de weg

Zoals Hortonworks ‘Hadoop Summit event vandaag start in Dublin, de Hadoop distributie verkoper heeft een volledige lei van aankondigingen. De aankondigingen zelf zijn groot en indrukwekkend, en ik zal hier te dekken elk van hen.

Zoals u lezen via hen echter in gedachten houden dat ze in een keer te benadrukken en te versterken het idee dat de “retail” Hadoop wereld wordt opgesplitst in twee – als Hortonworks en Cloudera elk introduceren unieke componenten in hun distributies die vaak voldoen aan de behoeften van overeenkomstige en eisen.

Aankondigingen, dan kunt u; Ten eerste, een beetje een bom. Pivotal, die meer dan drie jaar geleden de Hadoop distributie ras ingevoerd, met de introductie van Pivotal HD, zal nu worden het doorverkopen Hortonworks Data Platform (HDP), die Hortonworks ‘Hadoop distributie.

Beetje bij beetje, Pivotal is kronkelende terug zijn Hadoop ambities: ten eerste, kondigde men aan dat Pivotal HD zou voldoen aan de Open Data Platform initiatief ‘s (ODPi’s) specs, daarna is het uitbesteed Hadoop steun aan Hortonworks, dan is het open source allemaal haar eigen gegevens componenten, met inbegrip van haar HAWQ SQL-on-Hadoop motor, en zelfs de Greenplum MPP datawarehouse product waaruit HAWQ werd afgeleid.

Nu Pivotal wordt sunsetting Pivotal HD, en de overgang naar wat het merk Pivotal HDP (die Hortonworks persbericht verzekert “is 100% identiek aan de Hortonworks Data Platform ‘). Ondertussen HD B, Pivotal’s distributie component op basis van wat nu Apache HAWQ, zal zijn weg naar de Hortonworks kamp, ​​zoals Hortonworks HDB, die beschikbaar zal zijn als een add-on abonnement op de kern HDP. HDGotAllThat?

Van HDP naar DMX; andere aankondiging Hortonworks heeft, is dat het zal moeten doen sommige doorverkoop van zijn eigen. In het bijzonder, zal het bedrijf worden doorverkoop Syncsort’s DMX-h product, dat-mainframe-based en andere legacy ETL verwerking integreert met Hadoop.

Ik heb niet te veel analyse op dit ene. Syncsort, onlangs overgenomen door private equity firma Clearlake Capital, is een goed bedrijf met interessante – als een beetje niche – technologie. Zoals Hortonworks kijkt naar haar Enterprise dapperheid te versterken, in staat om haar klanten Syncsort technologie rechtstreeks lijkt vrij gezond verstand.

Shh! De tech previews beginnen; Vervolgens Hortonworks wordt aangekondigd dat zij heeft geïntegreerde Apache Atlas (incubatie), die afkomstig is uit Hortonworks ‘Data Governance Initiative, en Apache Ranger (incubatie), die is gebouwd op technologie die aan Hortonworks kwam toen het gekocht XA Secure, bijna twee jaar geleden. Atlas levert data governance functies. Ranger zorgt voor een role-based access control over verschillende onderdelen van de Hadoop stack.

De integratie, die wordt als een tech preview gelanceerd, zorgt voor de creatie van wat Hortonworks noemt-tag op basis van veiligheidsbeleid, waarbij klanten kunnen volgens Hortonworks ‘persbericht’ gebruiken Atlas te classificeren en wijs metadata-tags, die vervolgens worden gehandhaafd door middel van Ranger diverse toegang beleid mogelijk te maken. ”

Een andere tech voorbeeld – en één Hortonworks zegt is de laatste een – wordt gelanceerd is een nieuwe versie van Apache Zeppelin (incubatie), project voor het doen van data science werk met Apache Spark van de ontwikkelaar “notebook”.

New Ambari, Cloudbreak en Metron, oh my;! Niet alles is in tech preview-wel. Hortonworks brengt in de algemene beschikbaarheid (GA) een nieuwe 2.2 versie van Apache Ambari. Ambari is een beheerconsole voor Hadoop clusters, en deze nieuwe versie bevat nieuwe visuele dashboards functies, te helpen verlichten het beheer last.

Ook raken GA is versie 4.2 van Cloudbreak, een product Hortonworks toegevoegd aan haar portfolio met zijn kondigde de overname van SequenceIQ, een jaar geleden morgen. Cloudbreak is een hulpmiddel voor het verlichten en het automatiseren van Hadoop cluster cloud-implementaties. Het heeft ondersteuning voor “recepten” (manifesten dat de automatische specificatie van Hadoop clusters en hun knooppunten toestaan), auto-scaling, uitzending naar -gebaseerde wolken OpenStack, en integratie met Microsoft’s Azure Blob opslag … de storage laag die Microsoft’s Hadoop distributie , HDInsight, standaard gebruikt.

laatste aankondiging Hortonworks ‘heeft betrekking op cyber security en bedreiging detectie technologie, en een gloednieuwe open source project om te gaan: Apache Metron (incubatie). Hortonworks zegt dat Metron werkt bij de toepassing, het systeem en de packet-level, en leest ook feeds van gereedschappen, op zoek naar alle van hen om afwijkingen die een aanslag in de werken kunnen wijzen te vinden.

Verhaal van twee distro’s; Met Pivotal gooien handdoek in de ring op Pivotal HD, het aantal grote Hadoop distributies is te danken aan vier, waaronder die van Hortonworks, Cloudera, MapR en IBM. Microsoft’s HDInsight is al gebaseerd op de HDP en IBM’s is nu ODPi-compliant, waardoor het komt aardig in de buurt. MapR is zeker verschillend, maar het bedrijf lijkt te zeer nauw samen te werken met specifieke klanten om hun succes met een aantal gepatenteerde technologieën, zoals de HDFS compatibele System MapR File, HBase compatibel MapR DB en Kafka compatibele MapR Streams te garanderen. MapR is niet een “off-the-rack” Hadoop distributie.

Dus in wat wij de “retail” Hadoop ruimte zou kunnen noemen, het is echt komt neer op Hortonworks en Cloudera. En op hetzelfde moment dat dit gebeurt, de twee bedrijven er de oorzaak van hun uitkeringen af ​​te wijken.

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; Big Data Analytics, Is dit de leeftijd van Big OLAP;? Big Data Analytics; DataRobot gericht op low-opknoping fruit van de gegevens wetenschap te automatiseren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Alles wat je kunt doen, kan ik doen … anders; De combinatie van Hue en Cloudera Manager presteert op vrijwel dezelfde hoedanigheid doet Hortonworks-backed Apache Ambari. Cloudera directeur en Cloudbreak hebben veel gemeen. Cloudera-backed Apache Sentry gaat head-to-head met Hortonworks gesteunde Apache Ranger. Cloudera Navigator heeft een tegenhanger in Hortonworks ‘begunstigd Apache Atlas.

Het krijgen van de foto? Het strekt zich zelfs tot SQL-on-Hadoop, als Hortonworks hard gewerkt om Apache Hive draait op Apache Tez, ondersteunt Spark SQL en zal nu de verkoop van abonnementen op HDB, op basis van HAWQ. Cloudera, ondertussen, heeft zijn Apache Impala (incubatie) technologie en heeft onlangs aangekondigd dat versie 5.7 van haar Cloudera Enterprise distributie, die steunt Hive draait op … Spark.

Als dat nog niet genoeg waren, Cloudera kondigde een paar weken geleden op eigen Strata + Hadoop Wereld evenement in San Jose, Californië, de lancering van een nieuw open source project van haar eigen, die ook gericht is op cyberveiligheid en detectie van bedreigingen : Open Network Insight (ONI). Hortonworks ‘net aangekondigde Apache Metron lijkt vrijwel dezelfde ruimte innemen.

Duopolie; De retail Hadoop wereld wordt steeds een beetje zoals het Amerikaanse politieke systeem: twee belangrijkste partijen, die meer gepolariseerd worden steeds, samen met een paar omliggende secundaire partijen. Ik weet niet welk bedrijf is de Republikeinen ‘tegenhanger, en dat is van de Democraten, maar gezien de nogal disfunctionele stand van zaken rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, geen van beide is precies een eerbetoon.

Misschien moet ik niet zo’n lokaal politieke analogie te gebruiken. Misschien is de huizen van Montague en Capulet zou het beter vergeleken worden? Of, gezien het feit dat ik een leven lang New Yorker, misschien is het de Jets en de Sharks. (Ik vraag me af of Tom Reilly, Mike Olson en Rob Bearden kan zingen en dansen terwijl ze rommelen … maar ik dwaal af.)

Een boete knoeit ze hebben ons gekregen in; Hoe zijn we hier? De open source en commodity-hardware wortels van Hadoop (en Spark) moesten code en klanten draagbare over uitkeringen te doen. Geen lock-in op een laag van de stack, toch?

Kijk, ik ben helemaal voor innovatie in de witte ruimte aan de bovenkant van de stapel. Maar, in toenemende mate, we hebben duel producten – zelfs open source projecten – die dezelfde dingen doen. Het resultaat is een vertakking in de Hadoop ruimte. Het was niet de bedoeling zo te zijn.

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Is dit de leeftijd van Big OLAP?

DataRobot streeft naar laaghangend fruit van data science automatiseren

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen