Intel’s radicale Optane next-gen SSD

Een paar weken geleden Intel en Micron gezamenlijk bekend hun Xpoint – uitgesproken als “kruispunt” – geheugen. Het aanbieden van enkele details zij beweerden

3D Xpoint is de technologie in de Optane drive.

Bij Flash Memory-top van vorige week, semiconductor analisten Jim Handy en Dave Eggleston, wiens werk ik respecteer, boden hun opgeleide gissingen op de Xpoint technologie. Ik ben vrij stelen van beide.

Xpoint is een vorm van verzet RAM (RRAM) op basis van technologie die Micron gekocht met hun overname van Numonyx in 2010. Numonyx werd gevormd uit Intel’s NOR flash en STMicro’s NAND flash bedrijven en was de eerste die het schip Phase Change Memory (PCM) een vorm van RRAM wanneer de verbinding wordt verhit tot de weerstand veranderen, in tegenstelling draadvormige soorten RRAM.

Mr. Eggleston’s conclusie is dat Xpoint is een rebranded PCM of PCMS (S selector) geheugen, dat vondsten back in juli aanvr van Micron voor

Bovendien Micron onlangs een octrooi voor “Toegang geheugencellen in parallel in een kruispunt matrix” die chalcogenide materialen en PCM verwijst. Het is niet zeker, maar PCMS is de duidelijke favoriet.

De 3D-deel is – zoals 3D-flash – het opbouwen van meerdere lagen van apparaten om een ​​hoge capaciteit in een enkele chip te bereiken. Dit geeft antwoord op een gemeenschappelijke kritiek op PCM – die cel maten te groot economisch te zijn – door het maken van de verticale as de beperkende factor.

De Intel / Micron annoucement toonde een 128GB chip gemaakt van twee 64Gb lagen. Vergelijk dat met Samsung’s recent aangekondigde 48 laag, 256GB flash chip, en je kunt zien dat Micron heeft veel ruimte om de capaciteit te vergroten.

Opslag; NetApp introduceert mid-tier systeem voor data meren, partners met Zaloni, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren; opslag; Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Het goede nieuws: Xpoint wordt goedkoper zijn dan DRAM. Slecht nieuws: het kan gemakkelijk meer kosten dan 10x flash, omdat DDR4 DRAM is ongeveer $ 8 / GB, terwijl de flitser is ongeveer 30 ¢ / GB.

Een 250GB SSD Xpoint kan gemakkelijk meer kosten dan $ 1000, afhankelijk van hoe agressief de prijsstelling is. Wat is het wrijven: flitser niet af te nemen totdat het goedkoper dan DRAM was, maar flash was niet concurreren tegen iets goedkoper.

Volume is de sleutel voor het rijden naar beneden chip kosten. Als opbrengsten goed zijn, zal forward pricing adoptie rijden. Zo niet, dan zullen de prijzen relatieve schaarste weerspiegelen.

Geen harde data aangekondigd, met uitzondering van 2016, wat betekent dat dit kan gemakkelijk ontaarden in 2017. Houd je adem.

Dit is een server technologie, geen consumenten. Sinds Optane SSD’s sneller dan flash-SSD’s en een lager stroomverbruik dan DRAM zal zijn, zullen ze het meest aantrekkelijk voor hyper-schaal datacenters de eerste te zijn, zelfs met hun hogere kosten.

Dat vereenvoudigt ook de distributie en ondersteuning van Intel’s, waardoor ze een betere controle van elke slechte nieuws dat zich ontwikkelt. Verwacht niet om ze te zien op Newegg voor 2018.

Wat is het?

3D

Hebben we echt een andere laag in de opslag piramide nodig? Jim Handy ziet, is halfgeleidergeheugen en opslag steeds sneller en goedkoper, terwijl de schijf en tape alleen steeds goedkoper, die opent een gat in de opslaghiërarchie tijd.

Aangezien het momenteel tussen DRAM en SSD toegangstijden ongeveer 100,000x, konden we een snellere niet-vluchtig geheugen layer gebruiken. Het combineren van de efficiëntie van de PCIe hardware, software en een NVMe? 10x snellere SSD zou kunnen verminderen dat gat naar 1000x.

Terwijl Intel en Micron hebben gezegd Xpoint zal DRAM niet vervangen, is er geen reden het kon niet aan DIMM’s worden gemonteerd, zoals Diablo’s Memory 1 product, tot server geheugencapaciteit uit te breiden. Xpoint is jaren verwijderd van steeds een consument technologie, maar we zullen allemaal voordeel als onze hyper-scale backend-systemen worden sneller en efficiënter.

Reacties welkom, zoals altijd.

NetApp introduceert mid-tier systeem voor data meren, partners met Zaloni

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

pricing

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Beschikbaarheid

use case

De Storage Bits nemen