MIPS is gericht uitdaging op ARM tablet dominantie

Het onthullen van een nieuwe processor ontwerp, MIPS Technologies hoopt handbereik uitdaging in het high-end mobiele apparaat markt.

PC World meldt dat de semiconductor design bedrijf presenteerde haar nieuwe design op de Hot Chips conferentie in Silicon Valley op dinsdag.

Beter bekend om zijn chips die gebruikt worden in home entertainment, zoals televisies en Blu-ray-spelers, zijn MIPS-chips ook te zien in een aantal tabletten. Meestal zijn hun processors te vinden in low-end Android-modellen verkocht in opkomende markten – met inbegrip van China en Indonesië.

Echter, de chipfabrikant hoopt te bewegen het pak met een nieuw design genaamd proAptiv, die zijn MIPS32 architectuur implementeert.

Het bedrijf beweert dat de proAptiv kern helft van de grootte van de ARM Cortex-A15 verwachte CPU zal zijn, maar zal dezelfde prestaties te bieden – zo niet meer.

Gezien het een directe concurrent, de corporatie hoopt dat het ontwerp zal worden geklikt door de ontwikkelaars van smartphones en tablets die kunnen concurreren met de mobiele producten van Apple – iets wat niet noodzakelijkerwijs haalbaar in de huidige markt.

Californië gevestigde MIPS produceert geen chips zelf – zoals ARM – maar in plaats daarvan licenseert zijn ontwerpen aan andere bedrijven. Volgens het bedrijf, zal het prototype klaar voor vergunning door de eind september ten laatste zijn. Aangezien duurt gemiddeld 18 maanden een CPU ontwerp vormen tot een werkbaar systeem chip, is het onwaarschijnlijk dat smartphones of tablets zal beschikken proAptiv gedurende ten minste twee jaar.

De chipproducent verwacht dat de licentievergoeding zal lager zijn dan ARMs vergoedingen, en de kleinere sterven omvang zal het energieverbruik en snijd silicium kosten te verminderen. Daarom, als de prestaties op peil komt, kan het een vooruitzicht voor de fabrikanten aan te trekken.

Chris Rowen, oprichter en CTO van processorkern ontwerp en de licentie stevig Tensilica vertelde de publicatie

Het bouwen van een hoge kwaliteit van architectuur – en er is alle reden om te denken proAptiv past bij die categorie – geeft hen een schot. Maar het is ook het geval moeten ze de wedstrijd te doen kantelen regels ARM’s af te spelen, en dat is moeilijk.

Verkoop van de familie silicium: Waarom het Verenigd Koninkrijk is boos over de ARM overname

SoftBank CEO Son zegt ARM een multi-decennium inzet op het internet van de dingen

SoftBank chip designer ARM voor £ 24.3bn kopen als het is gericht op Internet of Things

Processors; verkoop van de familie silicium: Waarom het Verenigd Koninkrijk is boos over de ARM overname, internet van de dingen; SoftBank CEO Son zegt ARM een multi-decennium inzet op het internet van de dingen, hardware, SoftBank chip designer ARM kopen voor £ 24.3bn als het is gericht op internet van de dingen; ARM; ARM snaps up ivd, imaging specialist apicale in $ 350m deal

ARM snaps up ivd, imaging specialist Apicale in $ 350m deal